Петков: Спазваме своето обещание - да върнем най-талантливите ни умове

Премиерът присъства на откриването на Института за компютърни науки и изкуствен интелект
11 апр 2022 12:47, Красимир Ангелов
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, заяви премиерът Кирил Петков на откриването в НДК.

Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Сред присъстващите на официалното начало са президентът Румен Радев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин.

Премиерът Петков изтъкна, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT, каза Петков и посочи, че правителството спазва своето обещание - да върнем в България най-талантливите ни умове.

България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години - общо 100 млн. долара, съобщи министър-председателят.

Той разясни модела, по който институтът трябва да се финансира - държавата застава с 10 млн. долара на година, Google, Amazon, DeepMind инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании инвестират 6 млн. долара.

Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво, заяви премиерът. По думите му този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Гошко преди 2 години
Ако са такива, като министърчето на образуванието Насето, не ги връщай,че аман от некадърници.
95
0
 
2
 
! Отговори
Реформи или разпад преди 2 години
Кире,верваш ли си братчед?????
94
0
 
8
 
! Отговори
kkk преди 2 години
Някой слуша ли го избщо, той чува ли се изобщо какви ги говори ? Връщаш... да не казвам кое и къде. Как определя кои са най-талантливите умове? Пак ли ще ни делите на умни и красиви, и не дотам умни и по-малко красиви ?Само за последните 2 години поне 10 приятели и роднини от най-близкия ми кръг емигрираха за постоянно в чужбина. Никой от тях не е талантлив ум явно.Айде със здраве, от един емигрирал през 2022-ра и незавръщащ се - нито красив, нито толкова умен!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Гугъл, Амазон и под. не е ли редно ,първо, да си плащат данъците, второ, да не са монополисти, трето, да не са поддържани от военни-промишления комплекс на Щатите?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напомним на премиера, чеедна трета от населените места в страната имат проблеми с водата. Никакви компютърни науки не могат да заменят най-основните човешки потребности.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всичките "най-талантливи умове" са като т.нар. ни "Премирер", айде, нЕма нужда - по-добре да си седят там, където са.
90
0
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Кого си върнал ти бе? Този проект се осъществява от 2019г. и заслугата е на неговия създател големия патриот проф. Мартин Вечев, който е ръководител катедра в университета в Цюрих, световно известен учен.Швейцария е искала това да се случи там,но нашият човек е казал Не,това ще е в моята Родина. От там нататък Дончев съдейства отпускането на 50 млн и проекта тръгва. Заслугата на Киро е,че не е попречил финала. Това,което не се знае е,че Мартин е видял голям зор да докара светилата да работят тук
89
1
 
4
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
особенно като гледам правителството и разсъжденияъа на по-младите ,направо са "най-умните",ха,ха.даже и журналистите ни са кръгла нула-талантлив ум,браво,просто нямам думи,образованието ни по време на демокрацията -нула
88
0
 
5
 
! Отговори
Петков, това е преди 2 години
най-големият лицемер и гьонсур!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абсурд. нивото е много ниско в българия. никой нормален няма да се прибере да живее в подобна обстановка...
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е младите и образовани и интелигентни да си вземат държавата че за толкова години мафия корупция и комунисти руски интереси и.т.н
85
2
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Мдааа ам ти трябва да научиш английски ,щото те като си дойдат български не говорят
84
1
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Киро моля те оставка Киро моля те говори от свое име Киро ОСТАВКА НА ЦЯЛАТА СБИРЩИНА И РЕВИЗИЯ НА ЗОЛУМИТЕ КИРО РЕВИЗИЯ НА ГРАБЕЖИТЕ РЕВИЗИЯ НА САБОТАЖИТЕ РЕВИЗИЯ НА ОГРОМНИТЕ СЪТРЕСЕНИЯ КОИТО ПРИЧИНИХТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОСТАВКА КИРО ОСТАВКА ПО НЕОТЛОЖНОСТ ДЕМОКРАЦИЯ
83
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
За какво са ви други бе Кире,не ви ли стига Наско Културата
82
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщай ги по бързо г-н Петков България има нужда от интелигенция да облагороди нацията че толкова много простотия за 12 години се *** със селския вожд и продажниците аман
81
0
 
5
 
! Отговори
Аерогара София преди 2 години
Бум на българи завръщащи се от други страни!
80
0
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
1 милион годишно от дьржавата в долари докато в бан сьщите институти изнемогватОтставка мушенници
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят го ама главно за чужденци. И досега бг плащаше за обучение но наште бягат в чужбина после, защото няма работа и заплати. Трябват работни места и заплати а не поредната академия за обче ние и добри заплати само на професори и не знам какви калини. Заплата трябва поне 8000 $ за начинаещ работник.
78
0
 
2
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Пази, Боже, сляпо да прогледа...
77
1
 
7
 
! Отговори
п.п. преди 2 години
бизнеса в крах, строителството в крах, цялата икономика е в крах - те ни залъгват с разни кинаджии